Bodrum Denizciler Derneği Basın Açıklaması

Bodrum Denizciler Derneği Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz günden bu yana çevre temizliği konusunda duyarlı olmaya çaba gösteriyoruz.

Araştırmalara göre deniz kirliliğinin %96 sı kara kaynaklıdır.
Denizciler Derneği olarak her yıl, bütün yaz boyunca Kisebükü, Oraklar, Tavşanburnu, Karaada, Haremten, Adaboğazı, Bitez, ve Çelebi adasından tonlarca çöpü kamu yararına ücretsiz olarak toplamaktayız.
Bize göre eksik, yapılması gerekli olanları gündeme getirmeye çalışıyoruz.
1-) Pissu sıvı atık alım tekneleri yetersiz gelmektedir,Tekne sayılarının arttırılması ve tekne alım kapasitelerinin yükseltilmesi için acele edilmesi gereklidir.
2-) Limanlardaki atık alım tesisleri yetersizdir.Çoğaltılarak faal hale getirilmesi gerekmektedir .
3-) Pissu sıvı atık alım ücretlerinin mümkün olduğu kadar asgari miktarda olması ve atık su vermeyi teşvik edici uygulamalar gerekmektedir.
4-) Teknelerimizde temizlik amacı ile deniz kirliliğine zarar vermeyecek marin ve doğa dostu deterjanlar kullandırılmalı ve deterjanların denizcilere maliyet fiyatına satışının yapılması gerekmektedir.
5-) Teknelerimize pissu arıtma sisteminin kurulması ve kabul edilmesi için devletimiz tarafından onay verilmesi ,arıtma sisteminin temini için devlet teşviği sağlanması ve arıtma cihazlarının maliyetine temin edilmesine yardımcı olunması gerekmektedir.
6-) Deniz dibi tabiatının korunması için teknelerimizi sık uğrak noktalarına Tonoz sistemi kurulması
7-) Sahil şeridindeki doğayı korumak için belirli yerlere babalar yapılması. Babalar dışında ağaç ve taşlara bağlamanın yasak hale getirilmesi.
8-)Belediyeler tarafından Sahil koruma ekibinin kurularak sahil şeridinin ve koylarımızın sahilden düzenli olarak takip ve kontrol edilmesi ve cezai şartlar koyulması.
9-) Belediyelerimizin her yıl yaptığı dere ve mazgal temizliklerinin daha sık ve dikkatli yapılması gereklidir.
10-) Ormanlar için de bir şey söylemek gerekirse yangınlar için uçak,ve helikopterlerin çoğaltılıp yangın önlemlerinin arttırılması çok önemlidir.
11-) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve tüm Belediyelerin biraraya gelerek evsel atıkların çok daha modern yöntemlerle berteraf edileceği tesislerin acilen ve en önemli konu olarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.
12-) Mavi yolculuk güzargahındaki tüm koylarımızın yapılaşmaya kapatılıp koruma altına alınması sahil şeridinin deniz turizm alanı olarak imar kayıtlarına tanımlanması gerekmektedir.