Menteşe’de Çimento Fabrikasının İnşaatı Protesto Edildi. “Deştin Çayı Özgür Akacak!”

Bodrum yerel haber 11.9.2022 Bayır, Menteşe – Muğla Menteşe’de inşaatı devam eden entegre çimento fabrikası alanında bir araya gelen bölge halkı ile çevreye duyarlı yurttaşlar “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” diye haykırdı.
Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muçep Menteşe Meclisi’nin çağrısı üzerine 11 Eylül Pazar günü ilkin Bayır Meydanı’nda bir araya gelen bölge halkı ve çevreciler, Burcu Özdemir’in okuduğu basın açıklamasıyla Muğla Yatağan İlçesi’nin Bayır-Deştin Mahallelerinde 7.751 dönüm üzerine kurulacak olan çimento fabrikasına tepkilerini ifade ettiler.
“Aylardan beri direniyoruz” diyen Özdemir, fabrikanın yaratacağı hava kirliliğine, yok edilecek yer altı ve yer üstü su kaynaklarına dikkatleri çekerek, “Muğla’yı yok edecek bu projenin bir an evvel durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.
Yapılan yazılı açıklamada fabrikanın yol açacağı toplumsal ve doğa tahribatı detaylı olarak belirtiliyor: “Bu çimento felaketini önleyemezsek başta Çine’den Gökova Körfezine kadar, Yatağan, Madenler, Kafaca, Nebiköy, Yava, Kavak, Elmacık, Kadıköy, Kavaklıdere, Çayboyu, Salkım, Şeref, Esenköy, Doğanköy, Deştin, Yumaklı, Kuyubelen, Armutalan, Suluyerş Alaşar, Bayır, Bozüyük, Bozarmut, Yeni Karakuyu, Bahçeyaka, Gökpınar, Akgedik, Paşapınarı, Salihpaşalar, Kozağaç, Menteşe Kafaca, İkizce, Akçaova, Yeşilyurt, Karabağlar, Kötekli, Ortaköy, Yaraş, Ula, Yerkesik, Gülağzı ve diğer yakın yerleşim alanlarımız birinci derecede zehirlenerek zarar görecek, ormanlarımız, zeytinlerimiz, sularımız, tarım, hayvancılık tüm geçim kaynaklarımız ve sağlığımız olumsuz olarak etkilenecektir.
Alaşar, Yumaklı, Suluyer, Karakuyu, Deştin, Bozarmut, Bayır, Akgedik, Gökpınar, Bahçeyaka, Bozarmut, Bozüyük yaşanmaz hale gelecek, zaman içinde hammadde ocakları ve fabrika tozu dumanı kimyasal atıkları nedeniyle tamamen yok olacak geçmişte kömür nedeniyle yıkılan yok olan tarih olan Eskihisar, Karakuyu, Yeşil Bağcılar vb. Köylerimiz gibi tamamen yıkılacaktır. 100 metre derinliğe kadar dinamit vb. patlayıcılar kullanılarak yapılacak taş kalker taş çıkarma nedeniyle kazılacak yer altı sularımız, pınarlarımız, dere ve çaylarımızı besleyen su kaynaklarımız ve dolayısıyla bu onlarca köyümüzün içme ve sulama sularını
sağlayan çaylarımız, derelerimiz, barajlarımız, göletlerimiz ve kuyu sularımız yok olacaktır. “
Basın açıklamasının ardından, Deştin Tekağaç mevkiinde bulunan fabrika alanına araba konvoyu halinde hareket edildi ve fabrikanın önünde toplanıldı. Kamyon kasası üzerinden topluluğa seslenen Deştin’li bir kadın, fabrika için “köylünün yüreğine indirilmiş bir hançer darbesidir“ dedi. Gerçekten de yemyeşil ormanlar, ekili tarlalar ve zeytinlikler arasında inşaat alanı kanayan açık bir yara görünümündeydi.
Konuşmacılar sık sık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün başta olmak üzere, yardımcısı Cumhur Çoban, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve tüm Belediye Başkanlarına bu felaketin durdurulması için duyarlı olmaya, girişimlerde bulunmaya, özellikle de verilen inşaat ruhsatnamelerinin iptal edilmesi için çağrıda bulundular.
Dario Navaro, Bodrum