BODRUM ÇALIŞTAYI

Bodrum kime sorsan bir cennet ama dertlerini sıralarsak arkana bakmadan kaç dedirtecek kadar çok.
12 Eylül darbesi sonrası döneme bakarsak ilk seçimler hariç ufak bazı kesişmeleri saymazsak ne merkezde ne beldelerde, büyükşehir olduktan sonrada asla iktidar ile yerel yönetim aynı partiden olmamış.
İstatistikî bilgilere tam vakıf değilim lakin gözün gördüğü malumdur ki son 40 sene içinde ülke çapında en fazla göç alan yerlerden biridir Bodrum. Bunu sadece yaz ayları tatil veya ikinci konut olarak yılın farklı mevsimlerinde gelenler olarak düşünmeyin. Bu gelenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşenler çok daha fazla. Dolayısıyla altyapı sürekli yetersiz kalmaktadır.
Ülkemizde alt yapı konusunda değil bir makale onlarca kitap bile yazsak ne kadar plansız, aciz ve yetersiz olduğumuzu anlatmaya yetmez. Lakin Bodrum bu konuda muhtemelen ülke çapında yetersizlik bakımından liderdir. Sebep ise sürekli altyapı eksikliği ve onun giderilmeye çalışılması. Oysa olması gereken sadece eksiği tespit etmek değil geleceği öngörüp ona göre 20-30 senelik planlar ile yoldan suya, elektrikten internete, hastaneden kanalizasyona her şeyin uzun vadeli planlanması gerekirken maalesef hep yama ve günü kurtarma derdindeyiz.
Peki, çözüm nedir? Elbette merkezi hükümetin Bodrum ve benzeri yerler ile ilgili çalışmalar yapmasıdır. Fakat son kırk senedeki hükümet ile paralel yerel yerel yönetim olmaması ayrıca mecliste bir Bodrum menşeli vekilin olmaması nedeniyle bu çalışmalar yeterli düzeyde olmamıştır.
Amacım siyasi propaganda değil ama malum Muğla genelinde CHP açık ara önde olan siyasal oluşum. CHP’nin en fazla üye sayısı ise Bodrum’da. Fakat parti içi ön seçim olduğu dönemlerde örneğin Milas veya Fethiye ikişer aday ile yarışa katılırken Bodrum 5-6 aday sunmuş ve genel sıralamada her seferinde geri kalmıştır. Merkezden yapılan atamalarda gene Bodrum bir aday etrafında toplanıp Ankara’ya baskı yapmak ve güç birliğini göstermek yerine adaylar Bodrum’u unutup birbirlerini aşağı çekmekle uğraşmışlardır. Netice olarak 40 senedir Bodrum milletvekili çıkaramamış, dertlerini ilk ağızdan anlatma fırsatını yakayamamıştır.
Selçuk, Kuşadası, Alanya hatta aynı il içindeki Milas, Marmaris ve Menteşe’den daha kötü görünümlü, eksikleri sürekli artan ve dertlerini çözmekten sürekli uzaklaşan bir Bodrum söz konusudur. Bu eksikleri gidermeye çalışan yerel belediye ise ne yaparsa yapsın elindeki imkânlar ve kadro ile yetişememekte ve çoğu zaman haksız eleştirilere hedef olmaktadır.
Oysa CHP İlçe yönetiminden sadece partililerden değil bütün Bodrum Halkının davetli olduğu “Bodrum’un dertleri ve birlikte meclise” gibi bir başlıkla bir çalıştay beklerdim. Bu çalıştayda sorunların tespiti, ardından öncelik sıralaması ve çözüm önerileri tartışılıp sonucunda ise ortak bir milletvekili adayı üzerinde uzlaşma beklerdim. Bu çalıştayın bir hafta sonuna değil bir aylık geniş bir süreye yayılması sorunların layıkıyla tartışılması ve vekil adaylarının bunlarla ilgili ne yapacağını belirtmeleri ve nihayetinde Bodrum’un milletvekili aday adayını tek kişiye indirip partiye böyle bir çalışma ile bütün bir ülkeye demokrasi dersi olarak sunması ne güzel olurdu?
Tren hala kaçmış değil? Artık ülkemiz kavga değil çözüm istiyor. Koltuk ve rant peşinde koşanlar değil hizmet bekliyor. Planlı ve organize halka dokunan onun gerçek dertlerini çözen liderler bekliyor. Geleceği planlayan vizyon sahibi siyasetçiler istiyor. Umarım bunu ilk olarak Bodrum’da biz yaparız.
GÖKHAN URAS
28 Ocak 2023