MUÇEP Genel Meclis Toplantısı: “Başka bir dünya, başka bir hayat mümkün!”
Muğla Çevre Platformu Genel Meclisi 4-5 Mart’ta Datça’da toplandı.
Muçep Meclislerinden kadınların yerel ekoloji mücadeleleri konulu paneli
Muğla’da çevreye, doğaya ve ekolojiye duyarlı aktivistlerinin geçmiş çalışmalarını sunduğu ve gelecek faaliyetlerini tartıştıkları 28. Genel Meclis Toplantısı 4-5 Martta Datça örgütünün ev sahipliğinde yapıldı.
Bodrum, Datça, Gökova, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe ve Milas’taki yerel meclisleri ile meclis girişimlerinin olduğu Fethiye ve Yatağan ilçelerinden iki günde yüze yakın doğa savunucusunun katıldığı toplantı, tarihi Taksiarhon Kilisesi’ndeki Hızırşah Kültür Evi’nde yapıldı.
Açılış konuşmasını yapan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar MUÇEP’lileri selamlayarak konuşmasına başladı ve Datça Belediyesinin çalışanları ve tüm yerel STK’ların gönüllüleri ile birlikte oldukça başarılı bir biçimde yürütülen Deprem Dayanışması hakkında kısa bilgiler ve rakamları paylaştı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle MUÇEP Meclislerinden on kadının katıldığı bir panelde ise Muğla’daki ekoloji mücadelesinden kesitler sunuldu. Panelin sunuculuğunu çevre uzamanı, ekoloji aktivisti ve siyasetçi Beyza Üstün yaptı. Üstün konuşmasında MUÇEP’li kadınlarla MUÇEP Meclisinde olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ettikten sonra “ekoloji, cinsiyet eşitliği ve emek mücadelesinin bütüncül olduğunu, özgürlükçü olduğunu, yaşamsal olduğunu ve gayet politik bir mücadele olduğunu” söyledi. Panele katılan Bodrum’dan Umay, Gökova’dan Candan, Fethiye’den Hülya, İkizköy’den Nejla, Köyceğiz’den Afife, Marmaris’ten Halime, Menteşe ve Yatağan’dan Nuray, Milas’tan Neşe, Datça’dan Melda kendi yerellerindeki ekoloji mücadelelerinden yer yer örnekler aktarırken, ekoloji mücadelesinin hem ataerkil düzene hem de kapitalizme karşıtlığını vurguladılar. Panel sunucularının ardından Üstün, “ekolojik yaşamı esas alan bir program ve talepler için bir arada olunduğunu” belirtti.
Panel sonrasında her yerel meclis geçmiş dönemdeki çalışmalarını özetleyen raporlarını sundular; daha sonra yeni döneme ilişkin faaliyetlerin planlanmasına dönük tartışmalara geçildi. 29. Genel Meclis Toplantısının Bodrum Meclisinin ev sahipliğinde 3-4 Haziran’da Bodrum’da yapılması kararlaştırıldı.
İhtilaf konusu Yat Limanı alanı önünde
İkinci gün programı için kaçak olduğu vurgulanan Yat Limanı’nın bulunduğu alana geçildi. Yat Limanı ile Ilıca Kamping’deki kaçak yapılanmalarla ilgili Renate Ömeroğulları ile Nesrin Aygün MUÇEP heyetini bilgilendirdiler. Bilgilendirme sonrası, MUÇEP Basın Açıklaması Candan Süsoy tarafından okundu.
Ekolojik varlıklara saldırının sürmekte olduğu belirtilen açıklamada, “Toplum olarak en önemli sorunumuzun gerçekten ihtiyacımız olan enerji, gıda, kent hayatının yaşamı sürdürme mantığıyla üretilmesi gerektiğinin; doğayla barışık bir insan hayatının mümkün olduğunun farkında olarak birlikte yaşamayı başaracağız” denildi.
Candan Süsoy basın açıklamasını okurken
Basın açıklaması, “Bizi enkaz altında bırakanları unutmayacağız, en büyük halkın katılımı toplantısını seçimde yapacağız. Başka bir dünya, başka bir hayat mümkün!” sözleriyle son buldu.
Kargı Koyundaki Deselinasyon Tesisi projesi hakkında da bilgilendirme yapılarak ziyaretler sonlandırıldı.
Dario Navaro
Bodrum 6.3.2023