Dolar 32,3976
Euro 34,6825
Altın 2.428,59
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 22°C
Cum 16°C
Cts 18°C
Ajans Troya'da genel koordinatör, www.bodrumyerelhaber.com
28 Şubat 2024 01:13
1.198

Sanat Özgürleştirir

Zerrin Oktay/Bodrumyerelhaber Bodrum-Boho Grubu’nun üçüncüsünü gerçekleştirdiği söyleşili –interaktif söyleşi- etkinliği vardı bugün.

Turgutreis’in güzel yüzlerinden biri olan Karaffe Kafe’de gerçekleştirilen bu söyleşiye ben de ressam arkadaşım sevgili Filiz Taylor tarafından davet edilmiştim. Oraya giderken, birkaç ressamın katılacağı -ki kimileriyle zaten daha önceden tanışmışlığım vardı- kendi halinde bir buluşma olacağını düşünmüştüm. Oysa gerçekten de kayda değer bir katılım oldu. Öyle ki devam eden kış mevsimine karşın mekân tamamen doldu. Ne iyi etmiş de erken gitmişim, yoksa oturacak yer bulamayabilirdim. 

Sanatın Toplumla Bütünleşmesi Etkinliği, Filiz Taylor’un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı ve mikrofonu konuşmacı arkadaşlar Gülden Macit ve Burhan Ersan’a teslim ederken günün ana temasını oluşturacak olan sorusunu sordu: Sanat özgürleştirir mi?

Gülden Macit, konum itibariyle Bodrum’un sanatçı açısından gerek sınırsız esin kaynakları, gerekse doğa ile etkileşim bakımından son derece uygun bir yer olduğunu belirterek, burada sanatçıların kendi becerilerini geliştirmede ve sanatsal çalışmalarına odaklanmada, ülkenin diğer yerleşim alanlarına kıyasla çok daha başarılı olduklarını dile getirdi. 

Burhan Ersan, yaptığı konuşmada oldukça derin sulara sürükledi konukları. Sanatın, insanı kendi derinliğine ulaştıran bir etkisi olduğuna vurgu yaparak kendinden örnek verdi: “Sanatla kendimi daha gerçek, daha insan hissediyorum.”

Konuşmacılardan sonra ayrı bir mikrofon elden ele dolaştırıldı ve herkes kendi bakış açısına göre sanatın özgürleştirici yanından başlayıp özgürleşmenin önce kişinin kendisinde başlaması gerektiği tespitlerine kadar uzanan geniş yelpazeli bir söyleşi yapıldı. Bir yandan sanatla estetizm arayışları karşı karşıya gelirken bir yandan yasaklamalar, baskılar, kaygılar da dile geldi. Yalnızca ortamın keyfini çıkarmak ve güzel insanlarla bir araya gelmek için gittiğim bu etkinlikte bir ara mikrofon benim de elime tutuşturuldu. İlk önce ne diyeceğimi bilemedim ama mikrofon bekletilmeyi sevmez. Biraz sanatçının estetik kaygılardan arınması gerektiğini düşündüğümden, biraz bu gibi etkinliklerde istikrarın öneminden söz etmiş olabilirim. Açıkçası, tam olarak ne dediğimi şu anda pek hatırlamıyorum.

Bugün Karaffe Kafe’de farklı alanlardan da güzel insanlarla tanıştım: Duygu Taylan (Şair-Kendisi bizim bu yıl yapacağımız edebiyat etkinliklerimize katılacak.), Seda Tansuker (Dramaturg ve aynı zamanda tiyatro oyuncuları yetiştiriyor), İlkin Tokay (Müzisyen), Esma Ezenel (Bahçelievler Mahallesi muhtar adayımız. Kendisi aynı zamanda Türkiye Sakatlar Derneği Bodrum Başkanı) Oyumuz Esma Ezenel’e!

Akşam etkinlik bitip konuklar dağıldıktan sonra benim ilk baştaki tahminim gerçekleşmiş oldu. Geriye kalan birkaç sanatçı arkadaşla bir masaya toplanıp sohbet ettik. Ne diyebilirim, güzel, güzel olduğu kadar anlamlı bir gündü. Keşke bu tür etkinlikler daha da çoğalsa.

Sanat Etkinliği Bodrum-Boho

Zerrin Oktay

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.